Миниистар за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Ратко Дмитровић, истакао је током данашњег радног састанка са градоначелником Сомбора Антониом Ратковићем, да је Сервис за родитељство које финансира овај град, изузетан пример подршке младим родитељима, који би могао да се примењује и у другим локалним самоуправама.

 

Сервис за родитељство у Сомбору опслужује 50 породица, односно 255 корисника, а доступан је уколико су оба родитеља запослена и имају двоје или више деце до 15 година старости. Сервис подразумева бесплатне услуге помоћи у кући везане за одгајање деце, прање , пеглање… Град Сомбор финансира комуналне и трошкове радне снаге.

 

-Поред Сервиса за родитељство, финансирања вантелесне оплодње или помоћи незапосленим породицама,  Сомбор може да се похвали и вртићем у сеоској средини.  За сада ради један, а у плану је отварање још једног – рекао је градоначелник Ратковић.

 

Он је додао да се Сомбор ослања на улагање у  пољопривреду,  у оснивање агро -бизнис центара и оснивање пољопивредних  задруга.

 

Министарство ће, према речима министра Дмитровића, подржати напор локалних самоуправа за куповину кућа на селу. У сарадањи са осталим министарствима у Влади Србије, настојаће да се младим брачним паровима омогући заснивање породице уз могућност покретања сопственог бизниса у руралним подручјима.

 

Данашњем састанку у Сомбору присутвовали су државна секретарка у Минисрарству за породицу и демографију Милка Миловановић Минић, Синиша Борота, помоћник градоначелника Сомбора, као и Дарко Смиљанић члан Градског већа за социјалну заштиту.