Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije, Ratko Dmitrović, boravio je danas u radnoj poseti Sremskoj Mitrovici. Posle razgovara sa gradonačlnicom Svetlanom Milovanović o demografskim problemima lokalne samouprave, na kom je zaključeno da će se  Grad u narednih nekoliko godina fokusirati na izgradeu vrtića i u okolnim selima,  ministar je obišao poljoprivredno gazdinstvo Stojnića u Martincima.

 

Sremska Mitrovica, istaknuto je na sastanku, beleži privredni rast i napredak na svim poljima, pre svega u smanjenju broja nezaposlenih. Taj procenat, sada je ispod četiri odsto.  Ovaj grad prednjači u Srbiji i kad je reč o povratku mladih ljudi. Primer je bračni par Stojnić, Marta i Ivan iz Martinaca. Stojnići su, sa svoje troje dece, Vukadinom, Vojinom i Danicom, život u Novom Sadu, u kom su studirali i radili, zamenili poljoprivredom.

 

Nosilac gazdinstva je supruga Marta. Primarna poizvodnja gazdinstva je uzgoj povrća u plastenicima, a bave se i  voćarstvom. Sve što proizvedu, za sada sami prodaju, a planiraju širenje i proizvodnje i tržišta.  Jedino na šta su se požalili je to što nemaju  vrtić u selu.

 

Ministar nije krio oduševljenje gazdinstvom i domaćinima.

 

-Marta i Ivan su sjajni i vredni mladi ljudi, primer i uzor drugim bračnim parovima da se ohrabre i vrate na selo – rekao je Dmitrović. -Zajednička dužnost svih nas, kako u Ministarstvu i Vladi, tako i u lokalnoj samoupravi, jeste da im stvorimo uslove da razvijaju posao i kvalitetno žive od svog rada.

 

Gradonačelnica Svetlana Milovanović je izjavila da lokalna samouprava nizom mera radi na tome da spreči odlazak iz sela u grad, kao i ostanak mladih ljudi na selu.

 

-Stimulacije koje je država u tom smislu odobrila pre tri godine, već donose konkretne rezultate, a značajnu pomoć razvoju daje i sprovođenje plana Vlade,  Srbija 2025. – rekla je Svetlana Milovanović. – Grad planira da u svakom selu budu urađeni kanalizaciona mreža, putna infrastruktura i novi vrtići.

 

Sremska Mitrovica, prema njenim rečima, ima veliki broj uspešnih preduzeća. Grad će kako je rekla, podsticati preduzeća da rade na otvaranju „kompanijskih vrtića“ za decu svojih zaposlenih.