Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Ratko Dmitrović, boravio je danas u radnoj poseti Vranju. Ovaj grad bio je među prvima u Srbiji koji je ušao u program podrške bračnim parovima za vantelesno začeće. Među tim parovima su i Snežana i Goran Stojilković, koji su uz finansijsku pomoć grada dobili trojke.

 

Stojilkovići su danas na zahtev ministra bili gosti Gradske uprave i gradonačelnika dr Slobodana Milenkovića. Ministar se zahvalio lokalnoj samoupravi na podsticajima koje izdvaja za popravljanje demografske slike Vranja, a budućim prvačićima uručio je skromne poklone: rančeve za školu i trenerke.

 

– Imao sam čast da upoznam gospođu Snežanu Stojilković. Ona je nakon 23 godine pokušaja, upravo vantelesnom oplodnjom koju je finansirao grad, 2014. godine na svet donela trojicu sinova, Savu, Luku i Filipa, koji u septembru ove godine polaze u prvi  razred – rekao je ministar.

 

Vranje je takođe, kad je reč o natalitetu, svetao primer i u vreme pandemije.  U ovom gradu je  u 2020. godini  u odnosu na 2019, rođeno 14 beba više.

 

Kao primer dobre prakse,  istaknuta je Kompanija „Jumko“, u kojoj većinski broj radnika čine žene. Kao podsticaj rađanja svojim zaposlenima „Jumko“ izdvaja 500 evra za prvo, 1.000 evra za drugo i 1.500 evra za treće dete.

 

Prema rečima gradonačelnika Milenkovića, za svaku novorođenu bebu pored bebi-paketa, lokalna samouprava dodeljuje besplatna auto- sedišta.  On je istakao da lokalno rukovodstvo pokušava da zaustavi migracije, stavljajući akcenat na ruralne sredine. U selu nadomak  Vranja, završen je je  jedan zadružni dom, a u planu je rekonstrukcija još četiri.

 

-Sprovodimo i projekat programa finansiranja mladih lekara i medicinskog osoblja u ruralnim sredinama, kao podsticaj ostanka i održavanje ambulanti u selima – rekao je Milenković.

 

Sastanku u Vranju prisustvovli su pomoćnik ministra Goran Mandić, zamenik gradonačelnika Zorica Jović, kao i članovi Gradskog veća Danijela Milosavljević i dr Akleksandar Stajić.