Министар за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Ратко Дмитровић, боравио је данас у радној посети Врању. Овај град био је међу првима у Србији који је ушао у програм подршке брачним паровима за вантелесно зачеће. Међу тим паровима су и Снежана и Горан Стојилковић, који су уз финансијску помоћ града добили тројке.

 

Стојилковићи су данас на захтев министра били гости Градске управе и градоначелника др Слободана Миленковића. Министар се захвалио локалној самоуправи на подстицајима које издваја за поправљање демографске слике Врања, а будућим првачићима уручио је скромне поклоне: ранчеве за школу и тренерке.

 

– Имао сам част да упознам госпођу Снежану Стојилковић. Она је након 23 године покушаја, управо вантелесном оплодњом коју је финансирао град, 2014. године на свет донела тројицу синова, Саву, Луку и Филипа, који у септембру ове године полазе у први  разред – рекао је министар.

 

Врање је такође, кад је реч о наталитету, светао пример и у време пандемије.  У овом граду је  у 2020. години  у односу на 2019, рођено 14 беба више.

 

Као пример добре праксе,  истакнута је Компанија „Јумко“, у којој већински број радника чине жене. Као подстицај рађања својим запосленима „Јумко“ издваја 500 евра за прво, 1.000 евра за друго и 1.500 евра за треће дете.

 

Према речима градоначелника Миленковића, за сваку новорођену бебу поред беби-пакета, локална самоуправа додељује бесплатна ауто- седишта.  Он је истакао да локално руководство покушава да заустави миграције, стављајући акценат на руралне средине. У селу надомак  Врања, завршен је је  један задружни дом, а у плану је реконструкција још четири.

 

-Спроводимо и пројекат програма финансирања младих лекара и медицинског особља у руралним срединама, као подстицај останка и одржавање амбуланти у селима – рекао је Миленковић.

 

Састанку у Врању присуствовли су помоћник министра Горан Мандић, заменик градоначелника Зорица Јовић, као и чланови Градског већа Данијела Милосављевић и др Аклександар Стајић.