Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, izjavio je danas tokom radne posete Inđiji i razgovora s predsednikom te opštine Vladimirom Gakom, da je prema uslovima koje neka opština pruža porodicama za podizanje više dece, ova lokalna samouprava u samom vrhu u Srbiji. U Inđiji, od ove jeseni neće biti liste čekanja za vrtić, obdanište ima svako selo, a namera lokalnog rukovodstva je da uskoro obezbedi i besplatan boravak za svu decu u vrtićima.

 

 

Predsednik opštine, s ponosom je istakao da je prva mera koju je potpisao  pre četiri godine, po dolasku na funkciju, bila podizanje naknade za novorođenčad. Naknada je tada iznosila 17.000 dinara, a sada je 50.000 za prvo i treće dete u porodici i nije uslovljena republičkim i pokrajinskim izdvajanjima.

 

 

Opština sa 50 odsto subvencioniše kupovinu kuća na selu za mlade bračne parove u vrednosti do milion dinara i do sada je na ovaj način pomogla sedam parova. Takođe, finansira treći i četvrti pokušaj vantelesne oplodnje za žene do 44 godine, nagrađuje i stipendira uspešne đake i sportiste.

 

 

-Stipendije za studente su pre četiri godine bile 6.500 dinara, a danas čak 100 studenata, dobija mesečno po 18.000 dinara. Uslov je da student redovno daje godinu i ima prosek ocena iznad 8,5 – rekao je Vladimir Gak.

 

 

Ministar Dmitrović sa saradnicima, danas je obišao i novoizgrađeni vrtić u ovom mestu koji će moći da primi 300 mališana.  On je rekao da je Inđija u poslednjih nekoliko godina doživela veliku privrednu ekspanziju, pa se s obzirmom na izdvajanja, očekuju i bolji demografski rezultati,  ali i da ti rezultati ne mogu biti odmah vidljivi.

 

 

-Moramo imati u vidu da stopa nataliteta nije direktno povezana sa materijalnim izdvajanjima. Novac je bitan, ali nije presudan – rekao je ministar, navodeći primer Danske i drugih bogatih zemalja Evrope, u kojima ta stopa takođe ne doseže ni do nivoa proste reprodukcije.

 

 

On je rekao da je rukovodstvo Republike Srbije prepoznalo problem demografije kao prioritetan, pa je između ostalog, rezultat toga i osnivanje Ministarstva za brigu o porodici i demografiju kao strateškog. Materijalna izdvajanja za porodicu, kao i privredna ulaganja u Srbiji nisu mala, istakao je ministar, ali je neophodno uporedo raditi na promeni svesti i  sistema vrenosti koje nam je nametnuo saremeni način života.

 

 

-Vrednosni i statusni simboli današnjeg čoveka su automobili, stanovi i brendirana odela, a ne deca i duh zajedništva koji neguje porodica – rekao je Dmitrović, dodajući da je u poslednjih 10 godina u Beogradu razvedeno 40 odsto brakova, a na nivou Srbije svaki treći brak nije „preživeo“ deceniju.

 

 

Inđija, 22.jul.2021