Министар за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Ратко Дмитровић, истакао  је данас током радне посете Аранђеловцу, да је  поред подстицајних мера за породице са децом, за демографски опоравак Србије кључна путна инфраструктура и одржив економски развој локалних самоуправа.

 

У разговору са председником општине Бојаном Радовићем, закључено је да је за овај крај од огромног значаја пројекат изградње државног пута првог реда “Вожд Карађорђе“. Пут ће повезати Шумадијски, Поморавски и Борски округ, односно 11 општина и градова и представљаће најбржу везу источне Србије са централним и западним делом наше земље. Од Аранђеловца до  Београда, новим путем, требало би да се стигне за 45 минута.

 

Кад је реч о мерама за подстицај наталитета, поред финансијске помоћи породиљама и стипендирања надарених ђака, у Аранђеловацу је  по речима министра Дмитровића, направљен значајан искорак у односу на државне мере у делу који се односи на подршку зачећу. Старосна граница за медицински потпомогнуту оплодњу жена померана је са 43 године, до колико финансира држава, на 50 година старости жене.

 

-Посебно ми је драго да је овде у Аранђеловцу омогућен попуст на комуналне услуге од 50 одсто  за  породице са троје и више деце – истакао је министар Дмитровић

 

Председник општине Бојан Радовић, сматра да се демографска слика Аранђеловца поправља, а да томе сведочи и повећање промета  некретнина од чак 30 одсто  у 2020. години.

 

-Многе локације које су купљене у току прошле године планиране су за етно- села, угоститељско- туристичке објекте, воћњаке и  производњу хране – рекао је Радовић.

 

Он је додао и да се Аранђеловац, поред развијене привреде и препознатљивих, јаких компанија, суочава са мањком квалификоване радне снаге која је неопходна за одрживи темпо раста привреде.

 

У оквиру посете Аранђеловцу  министар  Дмитровић и државна секретарка Милка Миловановић Минић, обишли су  и Центар за социјални рад  који је надлежан за Аранђеловац и Тополу. Директорка Нада Танасијевић истакла је да Центар опслужује 3.500  корисника.