Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Ratko Dmitrović, istakao  je danas tokom radne posete Aranđelovcu, da je  pored podsticajnih mera za porodice sa decom, za demografski oporavak Srbije ključna putna infrastruktura i održiv ekonomski razvoj lokalnih samouprava.

 

U razgovoru sa predsednikom opštine Bojanom Radovićem, zaključeno je da je za ovaj kraj od ogromnog značaja projekat izgradnje državnog puta prvog reda “Vožd Karađorđe“. Put će povezati Šumadijski, Pomoravski i Borski okrug, odnosno 11 opština i gradova i predstavljaće najbržu vezu istočne Srbije sa centralnim i zapadnim delom naše zemlje. Od Aranđelovca do  Beograda, novim putem, trebalo bi da se stigne za 45 minuta.

 

Kad je reč o merama za podsticaj nataliteta, pored finansijske pomoći porodiljama i stipendiranja nadarenih đaka, u Aranđelovacu je  po rečima ministra Dmitrovića, napravljen značajan iskorak u odnosu na državne mere u delu koji se odnosi na podršku začeću. Starosna granica za medicinski potpomognutu oplodnju žena pomerana je sa 43 godine, do koliko finansira država, na 50 godina starosti žene.

 

-Posebno mi je drago da je ovde u Aranđelovcu omogućen popust na komunalne usluge od 50 odsto  za  porodice sa troje i više dece – istakao je ministar Dmitrović

 

Predsednik opštine Bojan Radović, smatra da se demografska slika Aranđelovca popravlja, a da tome svedoči i povećanje prometa  nekretnina od čak 30 odsto  u 2020. godini.

 

-Mnoge lokacije koje su kupljene u toku prošle godine planirane su za etno- sela, ugostiteljsko- turističke objekte, voćnjake i  proizvodnju hrane – rekao je Radović.

 

On je dodao i da se Aranđelovac, pored razvijene privrede i prepoznatljivih, jakih kompanija, suočava sa manjkom kvalifikovane radne snage koja je neophodna za održivi tempo rasta privrede.

 

U okviru posete Aranđelovcu  ministar  Dmitrović i državna sekretarka Milka Milovanović Minić, obišli su  i Centar za socijalni rad  koji je nadležan za Aranđelovac i Topolu. Direktorka Nada Tanasijević istakla je da Centar opslužuje 3.500  korisnika.