Министар у за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије, Ратко Дмитровић, данас је у радној посети Кикинди, још једном апеловао на подизање свести о проблему наталитета са којим се Србија суочава. У разговору са градоначелником Ненадом Лукачем, закључено је да Град  Кикинда издваја значајна средства за социјалну заштиту, али и да су за проблем демографије од пресудног значаја инфраструктурни пројекти.

 

-Од градоначелника Лукача смо чули да је најважнији пројекат за овај део Србије градња пута који би био најкраћа веза од Сомбора до Кикинде. Пут би повезао Западнобачки, Јужнобачки и Севернобанатски округ и омогућио везу између граничних прелаза Бачки Брег, ка Мађарској и прелазу Наково, према Румунији – рекао је министар Дмитровић.

 

Планирана саобраћајница са четири траке, спојиће Сомбор, Кулу, Врбас, Србобран, Бечеј и Кикинду.

 

-Од велике важности је и да се омогући да гранични прелаз Наково буде отворен 24 часа, а не као до сада од 7 до 19 часова, што ће омогућити већи промет људи и робе –  изјавио је министар.

 

Градоначелник Никола Лукач је истакао да Кикинда за социјална давања издваја 145 милиона динара годишње од чега 90 милиона за бригу о породици. Он је рекао да је у плану отварање Канцеларије за смањење сиромаштва у Кикинди, којом би се објединиле мере социјалне заштите и популационе политике.

 

Државна секретарка у Министарству за бригу о породици Милка Манојловић Минић, предложила је ближу сарадњу локалне самоуправе и цивилног сектора, који би резултирао већом подршком грађанима, и као пример добре паксе у том смислу, навела је Општину Нови Београд.