Ministar u za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije, Ratko Dmitrović, danas je u radnoj poseti Kikindi, još jednom apelovao na podizanje svesti o problemu nataliteta sa kojim se Srbija suočava. U razgovoru sa gradonačelnikom Nenadom Lukačem, zaključeno je da Grad  Kikinda izdvaja značajna sredstva za socijalnu zaštitu, ali i da su za problem demografije od presudnog značaja infrastrukturni projekti.

 

-Od gradonačelnika Lukača smo čuli da je najvažniji projekat za ovaj deo Srbije gradnja puta koji bi bio najkraća veza od Sombora do Kikinde. Put bi povezao Zapadnobački, Južnobački i Severnobanatski okrug i omogućio vezu između graničnih prelaza Bački Breg, ka Mađarskoj i prelazu Nakovo, prema Rumuniji – rekao je ministar Dmitrović.

 

Planirana saobraćajnica sa četiri trake, spojiće Sombor, Kulu, Vrbas, Srbobran, Bečej i Kikindu.

 

-Od velike važnosti je i da se omogući da granični prelaz Nakovo bude otvoren 24 časa, a ne kao do sada od 7 do 19 časova, što će omogućiti veći promet ljudi i robe –  izjavio je ministar.

 

Gradonačelnik Nikola Lukač je istakao da Kikinda za socijalna davanja izdvaja 145 miliona dinara godišnje od čega 90 miliona za brigu o porodici. On je rekao da je u planu otvaranje Kancelarije za smanjenje siromaštva u Kikindi, kojom bi se objedinile mere socijalne zaštite i populacione politike.

 

Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici Milka Manojlović Minić, predložila je bližu saradnju lokalne samouprave i civilnog sektora, koji bi rezultirao većom podrškom građanima, i kao primer dobre pakse u tom smislu, navela je Opštinu Novi Beograd.