Ministar za brigu o porodici i demogafiju u Vladi Republike Srbije Ratko Dmitrović, pohvalio je danas prilikom radne posete Despotovcu, infrastrukturne projekte koje je ova lokalna samouprava pokrenula, a mnoge i sprovela.

 

U razgovoru sa predsednikom opštine Nikolom Nikolićem, zaključeno je da je oživljavanje sela i ostanak mladih, od ključnog značaja za dalji razvoj opštine, a uspešan cilj tih mera,  u saradnji sa Vladom Srbije,  bio bi povratak 7.000 mešana koji danas rade u Evropskoj uniji. Ministar je podvukao da je o ovoj temi već imao konsultacije sa ministrom Milanom Krkobabićem.

 

-Kulturne manifestacije kao što su Džast aut (viteški festivgal u Manasiji), Dani Srpskog preobraženja, a zatim blizina manastira Manasija i Resavske pećine,  doslovno su stajne tačke za razvoj ovog područja. Polazeći od toga da se dosta obrazovanih mladih ljudi vratilo u Despotovac, trebalo bi znatno povećati njihovo učešće  u realizaciji internet promocije ovog kraja – rekao je Dmitrović.

 

Predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić, izrazio je zadovoljstvo što je Vlada Srbije formiranjem ovog ministarstva imala sluha za razvoj  demografski ugroženih  opština.

 

-Ne smemo dozvoliti da nas zadesi sudbina Ruminije i Bugarske, koje u pograničnom pojasu u dužini od 100 kilometara imaju potpuno prazna sela i napuštene kuće – rekao je Nikolić. – Upravo iz tih razloga lokalna samouprava je zadržala sve mere koje se odnose na porodicu , a neke je i pojačala.

 

Prema njegovim rečima, tri su osnovne stvari vezane za razvoj Despotovca: dobra infrastruktura, kvalitetna internet mreža i pomoć poljoprivrednicima za plasiranje proizvoda.

 

-Ako kao lokalna samouprava u saradnji sa ministarstvom i Vladom Srbije, uspe u ovome, vratićemo više od 7.000 naših komšija koji se trenutno nalaze u EU na privremenom radu – izjaio je Nikolić.