Министар за бригу о породици и демогафију у Влади Републике Србије Ратко Дмитровић, похвалио је данас приликом радне посете Деспотовцу, инфраструктурне пројекте које је ова локална самоуправа покренула, а многе и спровела.

 

У разговору са председником општине Николом Николићем, закључено је да је оживљавање села и останак младих, од кључног значаја за даљи развој општине, а успешан циљ тих мера,  у сарадњи са Владом Србије,  био би повратак 7.000 мешана који данас раде у Европској унији. Министар је подвукао да је о овој теми већ имао консултације са министром Миланом Кркобабићем.

 

-Културне манифестације као што су Џаст аут (витешки фестивгал у Манасији), Дани Српског преображења, а затим близина манастира Манасија и Ресавске пећине,  дословно су стајне тачке за развој овог подручја. Полазећи од тога да се доста образованих младих људи вратило у Деспотовац, требало би знатно повећати њихово учешће  у реализацији интернет промоције овог краја – рекао је Дмитровић.

 

Председник општине Деспотовац Никола Николић, изразио је задовољство што је Влада Србије формирањем овог министарства имала слуха за развој  демографски угрожених  општина.

 

-Не смемо дозволити да нас задеси судбина Руминије и Бугарске, које у пограничном појасу у дужини од 100 километара имају потпуно празна села и напуштене куће – рекао је Николић. – Управо из тих разлога локална самоуправа је задржала све мере које се односе на породицу , а неке је и појачала.

 

Према његовим речима, три су основне ствари везане за развој Деспотовца: добра инфраструктура, квалитетна интернет мрежа и помоћ пољопривредницима за пласирање производа.

 

-Ако као локална самоуправа у сарадњи са министарством и Владом Србије, успе у овоме, вратићемо више од 7.000 наших комшија који се тренутно налазе у ЕУ на привременом раду – изјаио је Николић.