Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Ratko Dmitrović, primio je danas, 18. marta, u zvaničnu radnu posetu ambasadora Nemačke Tomasa Šiba. Osnovna tema razgovora bili su demografski problemi s kojima se suočava Srbija, posebno iz ugla tržišta radne snage i ekonomskih migracija koje su doprinele negativnoj demografskoj slici Srbije.

 

Ministar Dmitrović je izjavio da iz Srbije, kao ekonomska emigracija, godišnje ode nekoliko desetina hiljada ljudi. Značajan broj njih baš u Nemačku. On je istakao da je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i osnovano da bi se zastavili negativni trendovi, da bi se stopa fertiliteta, odnosno rodnosti, sa sadašljih 1,5 dovela na nivo proste reprodukcije od 2.1.

 

– Mi razumemo da mladi traže šansu za boljim životom, ali ujedno to vidimo i kao šansu da im ujednačenim razvojem Srbije, stvorimo bolje uslove ovde, jer odluka da odu nije emotivne, već ekonomske prirode -rekao je ministar.

 

U tom smislu Dmitrović je zamolio ambasadora Tomasa Šiba da pomogne, koliko je u njegovoj moći, kako bi nemačke kompanije investirale i u unutrašnjost naše države, a ne samo u blizini velikih centara.

 

Ambasador Šib je rekao da Nemačka pruža podršku Srbiji na putu ka Evropskoj Uniji. Takođe, ambasador je kazao da će ohrabrivati nemačkre kompanije da ulažu u svim krajevima Srbije, ali, dodao je, to je ipak odluka i nvestitora na koju presudno utiče  putna infrastruktura.

 

On je istakao da su za dve i po godine koliko je ambasador, kompanije iz Nemačke u Srbiji otvorile 20.000 novih radnih mesta, tako da sada zapošljavaju 68.000 radnika. To nisu više samo fizički radnici, već sve više i IT stručnjaci.

 

-Svesni smo i kontradikcije, da se Srbija bori da poboljša demografsku sliku, a da Nemačka s druge strane ima potrebu da upošljava radnu snagu.  Zato, uporedo sprovodimo i program reintegracije. Vašim državljanima, koji se dovoljno ekonomski osnaže, pružamo podršku za povratak – rekao je ambasador Šib.

 

Takođe je napomenuo i da u oblasti bilateralne saradnje, GIZ stoji na raspolaganju Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju.

 

Sastanku u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju prisustvovali su državni sekretar Milka Milovanović Minić, šef Kabineta Marija Vračević, kao i referent za kulturu i medije nemačke ambasade, Mirvel Valter.