Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, danas je boraveći u radnoj poseti Nišu istakao de je  Program „Srbija 2025“, šansa za demografski opstanak srpskog naroda. Ministar je sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski razgovorao o  demografskoj slici ovog grada, a zatim su zajedno obišli Sigurnu kuću za žene i decu žrtve nasilja.

 

-Program „Srbija 2020-2025“ je šansa za demografski opstanak srpskog naroda – rekao je ministar Dmitrović. – Razvoj infrastrukture, gradnja puteva, kanalizacije, ambulanti, škola i vrtića, zdrava je osnova da se ljudi zadrže u manjim mestima, a ne da se doseljavaju u velike gradove. Nove tendencije su da je veće uživanje živeti u manjem mestu u kom se  može obezbediti veći kvalitet života – izjavio je Dmitrović.

 

Prema njegovim rečima, plan Ministarstva je da se tokom ove godine obiđe najveći broj lokalnih samouprava u Srbiji da bi se stekla jasna slika, a da će potom Vladi Srbije biti predložen set mera za rešavanje ovog složenog problema. On je podsetio da je Vlada Republike Srbije  još pre tri godine donela mere za brigu o porodici.

 

-U razgovoru sa gradonačelnicom Niša upoznat sam sa velikim brojem mera i projekata u cilju poboljšanja demografske slike kao i brige za porodicu. Renoviranje porodilišta, smanjenje liste čekanja za upis u vrtić, pomoć porodicama sa više dece, mobilne biblioteke, korak su u pravom smeru – rekao je  ministar.

 

Gradonačelnica Dragana Sotirovski je istakla da je reorganizacijom Gradske uprave grad Niš formirao Upravu za društvene delatnosti, čiji je osnovni delokrug rada briga o deci i porodici, kao i finasijska podrška iz budžeta. To, prema njenim rečima, govori koliko je ovo značajna tema za grad.

 

– Zapošljavanje mladih je, takođe, veoma važna tema za Niš, kao  i otvaranje Naučno-tehnološkog parka u kome rade mladi i gde je osnovna ideja zadržati ih da ostanu u svojoj sredini – istakla je Dragana Sotirovski.

 

Prilikom obilaska Sigurne kuće miistar Dmitrović je razgovarao sa Sonjom Šćekić, direktorkom ove ustanove.

 

Sigurna kuća za žene i decu žrtve porodičnog nasilja je jedna od najmlađih ustanova socijalne zaštite u Nišu, a ove godine obeležava desetogodišnjicu postojanja. U njoj je do sada utočište pronašlo više od 950 korisnika, odnosno majki sa decom. Ustanova je regionalnog karaktera i u njoj se smeštaju žrtve sa teritorije jugoistoka Srbije.