Министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић, данас је боравећи у радној посети Нишу истакао де је  Програм „Србија 2025“, шанса за демографски опстанак српског народа. Министар је са градоначелницом Драганом Сотировски разговорао о  демографској слици овог града, а затим су заједно обишли Сигурну кућу за жене и децу жртве насиља.

 

-Програм „Србија 2020-2025“ је шанса за демографски опстанак српског народа – рекао је министар Дмитровић. – Развој инфраструктуре, градња путева, канализације, амбуланти, школа и вртића, здрава је основа да се људи задрже у мањим местима, а не да се досељавају у велике градове. Нове тенденције су да је веће уживање живети у мањем месту у ком се  може обезбедити већи квалитет живота – изјавио је Дмитровић.

 

Према његовим речима, план Министарства је да се током ове године обиђе највећи број локалних самоуправа у Србији да би се стекла јасна слика, а да ће потом Влади Србије бити предложен сет мера за решавање овог сложеног проблема. Он је подсетио да је Влада Републике Србије  још пре три године донела мере за бригу о породици.

 

-У разговору са градоначелницом Ниша упознат сам са великим бројем мера и пројеката у циљу побољшања демографске слике као и бриге за породицу. Реновирање породилишта, смањење листе чекања за упис у вртић, помоћ породицама са више деце, мобилне библиотеке, корак су у правом смеру – рекао је  министар.

 

Градоначелница Драгана Сотировски је истакла да је реорганизацијом Градске управе град Ниш формирао Управу за друштвене делатности, чији је основни делокруг рада брига о деци и породици, као и финасијска подршка из буџета. То, према њеним речима, говори колико је ово значајна тема за град.

 

– Запошљавање младих је, такође, веома важна тема за Ниш, као  и отварање Научно-технолошког парка у коме раде млади и где је основна идеја задржати их да остану у својој средини – истакла је Драгана Сотировски.

 

Приликом обиласка Сигурне куће миистар Дмитровић је разговарао са Соњом Шћекић, директорком ове установе.

 

Сигурна кућа за жене и децу жртве породичног насиља је једна од најмлађих установа социјалне заштите у Нишу, а ове године обележава десетогодишњицу постојања. У њој је до сада уточиште пронашло више од 950 корисника, односно мајки са децом. Установа је регионалног карактера и у њој се смештају жртве са територије југоистока Србије.