Министар за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Ратко Дмитровић, боравио је данас у радној посети Горњем Милановцу, једној од малобројних општина у Србији које се могу похвалити повољном демографском сликом. Он је истакао да ће Министарство на чијем је челу подржати примере добре праксе које примењује ова локална самоуправа кад је реч о улагању у демографију.

 

Горњи Милановац је општина у којој се из године у годину, у школу уписује више ђака првака.

 

-Пример села Прањани у коме живи 70 породица са троје и више деце је најсветлији пример и тачка водиља којим се води и министарство на чијем сам челу – рекао је министар Дмитровић.

 

У разговору са председником општине Дејаном Ковачевићем, закључено је да је развој индустрије у последње две године, довео до тога да се наталитет у овој локалној самоуправи повећа, па тако у Горњем Милановцу данас живи више од 600 породица са троје и више деце. Један од најпозитивнијих примера је Компанија „Металац“ која издваја велика средства за стимулацију наталитета својих запослених.

 

-Горњи Милановац је једна од три најмлађе општине у Србији и у дригој је групи по категорији развијености – рекао је Ковчевић. –  Поносни смо што је у овој, Ковид години, обезбеђено 300 нових радних места, што поред 16.000 запослених , чини окосницу даљег развоја општине.

 

Председник општине је истакао да је плану подизање стамбеног комплекса за младе брачне парове.  Млади парови ће до некретнине моћи да дођу по цени од 350 до 400 евра по квадратном метру .

 

-Пример добре праксе је и оснивање компаније за младе дизајнере која резултира доласком професионалаца из ове области из целе Србије – изајвио је Ковачевић.

 

Министар је обишао и Основну школу „Момчило Настасијевић“, једну од најмодернијих у Србији.  Домаћини су истакли да се у ову школу уписују и деца чији се родитењи досељавају из Беогада. Са ученицима који наставу прате од куће, министар је разговарао онлајн.

 

-Оно што је проблем на локалу, како овде тако и у остатку Србији, јесте недостатак капацитета у вртићима – изјавио је између осталог председник општине Дејан Ковачевић.

 

Састанку у Горњем Милановцу присуствоавли су Горан Мандић, помоћник министра, Јадранка Достанић заменица председника општине и Сандра Раловић, начелница Одељења за друштвене делатности у Гоњем Милановцу.