Ministar za brigu o prodici i demografiju u Vladi Republike Srbije, Radomir Ratko Dmitrović, izjavio je danas na konferenciji povodom Međunarodnog dana stanovništva da je država Srbija demografske probleme s kojima se suočava prepoznala kao ključne, za šta je dokaz i formiranje strateškog ministarstva na čijem je čelu.

 

 

Problem je prema njegovim rečima nastajao decenijama, pa tako ne može biti ni rešen za godinu-dve.

 

 

-Formule za rešavanje ovog problema nema. On je rezultat civilizacijskog hoda sa kojim se suočavaju i mnogo bogatije zemlje od naše – rekao je Dmitrović. – Zbog goga, rešenje nije ni isključivo visina finansijskog izdvajanja države za podršku porodici i deci, koja u Srbiji nisu mala. Poslednjim izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, ukupna izdvajanja iz budžeta Republike iznose više od 65 milijardi dinara godišnje. Novac je bitan, ali da nije presudan vidimo i  po tome što nijedna zamlja EU nema stopu rodnosti 2,1, što je tek nivo proste reprodukcije.

 

 

On je izjavio da država i ministarstvo kojim rukovodi pokušavaju da amortizuju udare pandemije, ali brojke su nemilosrdne. U 2020. godini je 10.000 manje sklopljenih brakova u Srbiji, broj stanovnika je prema poslednjim podacima pao ispod sedam miliona, a samo na nivou nepovoljng odnosa nataliteta i mortaliteta izgubili smo 55.000 ljudi.

 

 

Pored izgradnje dobre infrastrukture, na čemu se intenzivno radi, po rečima Dmitrovića, potrebna je promocija drugačijijeg sistema vrednosti, a to znači da najveća vrednost pojedinca i društva ponovo postanu deca, a ne matarijalno bogatstvo, skupi automobili i brendirana odela. Potrebno je da se okrenemo ženi i da nam buduća majka kaže koji su to uslovi neophodni za njenu odluku da ima više dece.

 

 

-Majke su te koje u pogledu rađanja donose ključnu odluku – rekao je Dmitrović.- One moraju da usklade potrebu da se ostvare i u karijeri i u ulozi roditelja. Iskustva s terena govore da ih poslodavci često obeshrabruju ili čak kažnjavaju lošije plaćenim radnim mestom ukoliko rađaju dvoje ili troje dece.

 

 

Svetski Dan stanovništva obeležava se 11. jula. O problemima mladih u pogledu reproduktivnog zdravlja i prevencije rizičnog ponašanja mladih koje ove godine Populacioni fond UN sprovodi u saradnji s Ministarstvom prosvete, govorili su Brankica Janković,  poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Slavica Đukić Dejanović, posebna savetnica predsednice Vlade Srbije za Agendu 2030, Anamarija Viček državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, a putem video linka  prisutnima se obratito i Džon Kenedi Mosoti,  direktor UNFPA za Srbiju.

 

 

Beograd, 9. jul 2021.