Министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић , истакао је данас током посете  Белој Паланци да је ово место изградњом коридора 10 добило изузетан економски потенцијал за нормалан живот њених становника и решавање демографског проблема са којим се суочава Србија.

 

Министар је разговарао са представницима локалне самоуправе на челу са Гораном Миљковићем, председником општине о локланим проблемима везаним за ову тему.

 

-Бела Паланка је један од одличних примера стратегије Владе Србије и председника Вучића, који акценат свог деловања стављају на развој инфраструктуре читаве земље – рекао је министар Дмитровић. – Захваљујући коридору 10 који је недавно завршен из Беле Паланке се до Пирота стиже за 15 минута, а до Ниша за мање од пола сата.  Данас људи немају потребе да се из Беле Паланке селе у веће центре, јер овде имају услове за нормалан живот, кућу, окућницу, чист ваздух, могућност да имају више деце него на шестом спрату солитера, а до посла у великим центрима стижу значајно брже например него у Београду, са једног краја на други крај.

 

Дмитровић је подсетио да је држава пре неколико година одлучила да се ухвати у коштац са проблемом наталитета и да је ово министарство зато и формирано.

 

– У решавање овог проблема треба да буду укључена сва министарства. Потрудићу се да у то упутим све чланове Владе – рекао је Дмитровић

 

Председник општине Горан Миљковић је истакао да економски развој општине иде у три правца:

 

-Стратешки смо се определили да акценат ставимо на индустријски развој, пољопривреду и туризам – ракао је Мињковић. – Поносни смо на манифестацију  „Дани Банице“ коју за три дана посети више од 40.000 људи. У индустријском развоју, привукли смо неколико инвеститора од којих бих издвојио „Трентекс“, са којим имамо одличну сарадњу по питању дуалног образовања.

 

Миљковић је као куриозитет  истакао Месну заједницу Црвена Река у којој се повећава број деце и становника и у којој је дограђено ново крило вртића. Брига о демографији исказана јекроз бројне стипендије, награђивање талената, бесплатан превоз за ђаке на селу и новчаном помоћи за свако новорођено дете.