Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović , istakao je danas tokom posete  Beloj Palanci da je ovo mesto izgradnjom koridora 10 dobilo izuzetan ekonomski potencijal za normalan život njenih stanovnika i rešavanje demografskog problema sa kojim se suočava Srbija.

 

Ministar je razgovarao sa predstavnicima lokalne samouprave na čelu sa Goranom Miljkovićem, predsednikom opštine o loklanim problemima vezanim za ovu temu.

 

-Bela Palanka je jedan od odličnih primera strategije Vlade Srbije i predsednika Vučića, koji akcenat svog delovanja stavljaju na razvoj infrastrukture čitave zemlje – rekao je ministar Dmitrović. – Zahvaljujući koridoru 10 koji je nedavno završen iz Bele Palanke se do Pirota stiže za 15 minuta, a do Niša za manje od pola sata.  Danas ljudi nemaju potrebe da se iz Bele Palanke sele u veće centre, jer ovde imaju uslove za normalan život, kuću, okućnicu, čist vazduh, mogućnost da imaju više dece nego na šestom spratu solitera, a do posla u velikim centrima stižu značajno brže naprimer nego u Beogradu, sa jednog kraja na drugi kraj.

 

Dmitrović je podsetio da je država pre nekoliko godina odlučila da se uhvati u koštac sa problemom nataliteta i da je ovo ministarstvo zato i formirano.

 

– U rešavanje ovog problema treba da budu uključena sva ministarstva. Potrudiću se da u to uputim sve članove Vlade – rekao je Dmitrović

 

Predsednik opštine Goran Miljković je istakao da ekonomski razvoj opštine ide u tri pravca:

 

-Strateški smo se opredelili da akcenat stavimo na industrijski razvoj, poljoprivredu i turizam – rakao je Minjković. – Ponosni smo na manifestaciju  „Dani Banice“ koju za tri dana poseti više od 40.000 ljudi. U industrijskom razvoju, privukli smo nekoliko investitora od kojih bih izdvojio „Trenteks“, sa kojim imamo odličnu saradnju po pitanju dualnog obrazovanja.

 

Miljković je kao kuriozitet  istakao Mesnu zajednicu Crvena Reka u kojoj se povećava broj dece i stanovnika i u kojoj je dograđeno novo krilo vrtića. Briga o demografiji iskazana jekroz brojne stipendije, nagrađivanje talenata, besplatan prevoz za đake na selu i novčanom pomoći za svako novorođeno dete.