Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demogafiju Milka Milovanović Minić, izjavila je danas povodom 40 godina rada Centra za socijalni rad opština  Veliko Gradište i Golubac, da se rad i trud zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite ne može iskazati prostom statistikom i satima uobičajenog radnog vremena. Taj rad, kako je istakla, ne prestaje ni kad su radnici ovih ustanova sa svojim porodicama ili na odmoru.

 

 

Centar za socijalni rad u Velikom Gradištu koji pokriva i opštinu Golubac ima 10.000 korisnika. Direktor Danijel Živanović, danas se zahvalio predsedniku opštine Draganu Miliću, jer je opština u svojoj zgradi ustupila prostor za rad Centra.

 

 

Milka Milovanović Minić je u obraćanju istakla da je stručna podrška korisnicima centara dragocena uvek, a naročito tokom pandemije KOVID 19 koja je dovela do toga da imamo više umrlih građana i razvoda brakova, a manje beba i mnogo manje socijalnih kontakata.

 

 

-Zato je važno da ostanemo profesionalni i posvećeni, da budemo podrška svakom korisniku da iskorači iz začaranog kruga straha, izolacije i siromaštva, da izmamimo osmeh i pomognemo korisnicima da postanu aktivni borci za ostvarivanje svojih prava – rekla je državna sekretarka.

 

 

Ona se osvrnula i na doprinos Ministarstva za brigu o porodici i demografiju unapređenju stručnog rada u centrima, kako bi se građanima pružile kvalitetnije usluge i olakšao rad zaposlenih. U tom smislu,  u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu svi centri za socijalni rad dobili su stručna uputstva u postupanju prilikom zaštite  od zloupotrebe dečjeg rada, a u saradnji  s Republičkim zavodom za socijalnu zaštitu, Ministarstvo je sačinilo i uputstvo o načinu rada u kontrolisanim uslovima, u postupku održavanja ličnih odnosa deteta sa roditeljem i drugim licima sa kojima ga vezuje posebna bliskost.

 

 

Novim zakonskim rešenjima o finansijskoj podršci porodici s decom, čiji je prelagač Ministarstvo, iz budžeta Republike Srbije biće izdvojeno više od 64 milijarde dinara. Ministartsvo je takođe predlagač izmena i dopuna Porodičnog zakona, a posebna radna grupa za izradu ovog zakona, kako je rekla Milovanović Minić, počinje s radom u ponedeljak.

 

 

Na svečanosti povodom 40 godina rada, Centar za socijalni rad u Velikom Gradištu je podelio zahvalnice zaslužnim radnicima i institucijama od kojih su dobijali podršku, među kojima je i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

 

Veliko Gradište, 8. jul 2021.