Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić, izjavila je danas boraveći u radnoj poseti Sokobanji i Zaječaru, da Vlada Srbije posvećeno radi na pripremi ciljanih mera populacione politike koje će uvažiti specifičnost svake lokalne zajednice.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, kako je rekla, prilikom obilaska opština sagledava mogućnost ulaganja u one oblasti koje mogu podstaći mlade ljude da ostanu u svojim sredinama ili da se posle školovanja vrate i u mestu u kom su odrasli, zasnuju porodicu.

Državna sekretarka je istakla da je Strategija za podsticanje rađanja    usvojena 2016. godine i da je nakon toga doneto više finansijskih mera koje su počele da se primenjuju 2018. godine, što je rezultiralo blagim porastom stope nataliteta na 1,52, ali da je tu krhku i dragocenu promenu  dodatno urušila pandemija, pa je ta stopa sada 1,48, a za prostu reprodukciju je potrebno da bude 2,1.

Epidemija KOVID -19, dodala je državna sekretarka, dovela je  do toga da imamo opštu nesigurnost, više razvedenih, a manje sklopljenih brakova, kao i povećanu stopu smrtnosti koja je u prvih osam meseci ove godine u odnosu na isti period prošle, povećana za 17,6 odsto, rekla je Milka Milovanović Minić.

Ona je istakla i da  52 odsto žena koje su se ostvarile kao majke, ima samo jedno dete, dok je samo osam odsto majki sa troje i više dece.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, rekao je da mere koje su sada na snazi nisu dale očekivane efekte, posebno kad je reč o roditeljskom dodatku koji se izdvaja i iz republičkog i iz lokalnih budžeta.

Finansijske mere, nisu dale rezultat ni u bogatim skandinavskim zemljama, dodao je Ničić i predložio da se izdvajaanja usmere na druge podsticaje koji bi bili veći shodno broju dece u porodici.

Mladom bračnom paru, potrebni su pre svega posao i stan, rekao je Ničić.

Ukoliko država, učestvuje u izgradnji kuće ili stana za bračni par s decom, lokalna samouprava mora da obezbedi plac i infrastrukturu, izjavio je gradonačelnik, dodajući da je Zaječar spreman da učestvuje u pilot-projekatu novih mera populacione politike.

 

U razgovoru s predsednikom opštine Sokobanja Miodragom Nikolićem, zaključeno je da potencijal ovog mesta leži u turizmu i da se zahvaljujući otvaranju hotela mladi ovde vraćaju. Zahvaljujući tome, prema rečima Nikolića, u Sokobanji je  prošle godine  rođeno 25 beba više u odnosu na pretprošlu godinu.

 

Kad je reč o merama populacione politike, one nisu male, rekao je Nikolić. Sokobanja iz svog budžeta izdvoja 9.000.000 dinara za nabavku besplatnih udžbenika za đake od prvog do osmog razreda, plaća prevoz za sve učenike, besplatno dodeljuje auto-sedišta za bebe, a jednokratna novčana pomoć za novorođenčad  je  50.000 dinara po detetu.