Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić, izjavila je danas tokom radne posete Trsteniku i Rekovcu, da je  pred Ministarstvom složen zadatak obilaska svih lokalnih samouprava u Srbiji, kako bi se videlo koje se od mera populacione politike primenjuju u lokalnim sredinama i koje od tih mera bi mogle biti poboljšane, kako na lokalnom tako i na republičkom nivou.

 

Demogeafski problem, rekla je pomoćnica ministra, nije vezan isključivo za finansijska izdvajanja za porodicu, već i za stvaranje ambijenta koji će biti stimulativan za mlade da zasnivaju porodicu.

 

Ona je podsetila da su ove godine Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici, povećana izdvajanja za porodice, pre svega u delu koji se odnosi na pravo majki da u prva četiri meseca od porođaja, primaju najmanje minimalnu zaradu.

 

Porodice s decom, dodala je Čamagić, iz republičkog budžeta dobijaju roditeljski dodatak i to za prvorođeno dete 106.000 dinara, za drugo dete taj iznos je veći od 240.000, za treće dete, porodice primaju po 12.000 dinara 10 godina od rođenja deteta, dok je za četvrto, taj iznos gotovo 19.000 dinara mesečno.

 

Predsednica opštine Trstenik Milena Turk, istakla je da je razgovor s predstavnicima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju značajan u smislu uvođenja novih mera u ovom mestu, s obzirm na to da je u toku planiranje lokalnog budžeta za narednu godinu.

 

Trstenik, kako je rekla predsednica opštine, primenjuje niz mera podrške porodici s deceom. Svaki đak prvak od opštine dobija po 5.000 dinara kao poklon čestitku, opština subvencioniše sportske aktivnosti dece, svako treće dete u porodici ima besplatan vrtić, a za parove koji imaju problem sa začećem, izdvaja se novčana pomoć za vantelesnu oplodnju, rekla je Milena Turk. Starosna granica za žene koje idu na medicinski potpomognutu oplodnju u Trsteniku je 48 godina.

 

U razgovoru s predsednikom opštine Rekovac dr Aleksandrom Đorđevićem, konstatovano je da se ovaj kraj, poput mnogih u Srbiji, suočava s velikim odlaskom stanovništva, iako mere populacione politike u smislu direktnih izdvajanja nisu male.

 

Za svako novorođeno dete Rekovac iz lokalnog budžeta izdvaja 100.000 dinara, svaka nezaposlena porodilja dobija nadokandu od 5 000 dinara u trajanju od 12 meseci, a bračni par prilikom venčanja 20.000 dinara.

 

Svoju razvojnu šansu, pa tako i mogućnost za zaustavljanje odseljavanja mladih, zahvaljujući blizini manastira Kalenić i Preradovac, ova opština, prema rečima Đorđevića, vidi u razvoju verskog turizma. Takođe, veliki potencijal ovog kraja je bogato vinogorje koje pruža mogućnost unapređenja vinogradarstva i vinskog turizma.