Zahvaljujući ulaganjima kineske kompanije Ziđin, cela istočna Srbija je oživela, a u proteklih 10 meseci to je znatno doprinelo i zaustavljanju negativnih migracija u Majdanpeku, zaključeno je juče tokom razgovora državne sekretarke u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milke Milovanović Minić i predsednika Skupštine opštine Nikole Naunovića.

 

Državna sekretakra je tokom radne posete Majdanpeku, u četvrtak 21. oktobra,  izjavila da je demografski problem nastajao decenijama i da se ne može rešiti preko noći, ali da se država u saradnji sa lokalnim samoupravama, ciljanim i koordinisanim merama, uhvatila u koštac s ovim najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjem.

 

U isticanju i rešavanju tog problema, važnu ulogu igraju i mediji i svaki građanin, istakla je Milovanović Minić.

 

Predsednik Skupštine opštine Majdanpek Nikola Naunović, rekao je da je posle zatvaranja „Zlatare “ i  „Fabrike bakarnih cevi“ ovo mesto bilo naročito pogođeno odlaskom radno sposobnog stanovništva.

 

Na sastanku je istaknuto i da je polovina budžeta Centra za socijalni rad u Majdanpeku, odlazila na finansijsku pomoć, ali ohrabruje podatak da je broj korisnika te pomoći ove godine smanjen sa 750 na 539, a broj prijava nasilja u porodici sa 130 na 60.

 

Majdanpek se prethodnih godina suočavao i sa velikim problemom bolesti zavisnosti kod mladih, što je dovelo i do povećanog broja nasilja u porodici, pa je lokalna uprava pokrenula inicijativu za osnivanje Regionalnog centra za pomoć žrtvama nasilja u porodici.