Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić, boravila je danas, 18. maja, u radnoj poseti Lajkovcu i Valjevu.

 

U razgovoru s predsednikom opštine Lajkovac Andrijom Živkovićem, konstatovano je da ova optšina, zbog visokog proseka zarada, zahvaljujući pre svega Basenu Kolubara, kao i zbog blizine Beograda, može da se pohvaliti dobrom demografskom slikom u odnosu na mnoga mesta u Srbiji, pa i na Valjevo. U Lajkovcu, naprimer, ne postoji lista čekanja dece za upis u vrtić, dok je u Valjevu gradnja najmanje dva vrtića apsolutni prioritet, jer je na toj listi više od 700 mališana.

 

Prosek zarada u Lajkovcu je iznad 80.000 dinara, a procenat nezaposlenih 10 odsto. Andrija Živković je istakao da je izgradnja zaobilaznice oko Lajkovca od presudnog značaja za dalji razvoj opštine.

 

-Sve veći broj građana i studenata svakodnevno putuje u Beograd na posao ili na fakultetet –  rekao je Živković.

 

Od ukupnog budžeta, opština, prema njegovim rečima, izdvaja više od 10 odsto za socijalna davanja, a obezbeđena su i sredstva za besplatne udžbenike za sve đake prvake.

 

Aleksandra Čamagić je izrazila veliko zadovoljstvo primerima dobre prakse za podsticaj demografskog razvoja, kako ove opštine, tako i čitavog Kolubarskog okruga, a takav primer u Lajkovcu  je i izdvajanje za vantelesnu oplodnju, bez ograničenja.

 

-Često se priča o odlivu mozgova van granica Srbije, ali i u velike gradove, pa naš zajednički zadatak mora biti da radimo na tome da zadržimo mlade u mestima u kojima su rođeni i mestima u kojima su se školovali – rekala je Aleksandra Čamagić.

 

Ona je u Valjevu razgovala s pomoćnikom gradonačelnika, Milošem Milutinovićem, članom  gradskog veća zaduženim za socijalna pitanja Markom Jeftićem, kao i načelnicom odeljenja za društvene delatnosti Zorom Bojičić.

 

Van zvaničnog sastanka, razgovarala je i s gradonačelnikom Valjeva, Lazarom Gojkovićem, s kojim je dogovorila dalje zajedničke korake u realizaciji projekata za koje je Grad Valjevo aplicirao.