Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić, izjavila je danas tokom radne posete Lapovu, Batočini i Rači, da je demografski problem s kojim se suočava Srbija dugoročno pitanje kroz koje se ukršta rad više ministarstava, a da obilazeći lokalne samouprave, predstavnici resornog ministarstva tragaju za efikasnim merama koje bi zaustavile negativan demografski trend.

 

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, rekla je državna sekretarka, predložiće mere koje će biti prilagođene specifičnostima lokalne zajednice.

 

Ona je istakla da pored finansijske podrške porodici, koja se izdvaja iz republičkog i lokalnih budžeta, merama demografske politike doprinosi i bolja putna infrastruktura, povećanje investicionih ulaganja u otvaranje novih radnih mesta, ulaganja u zdravstvenu zaštitu, obnovu škola, izgradnju i obnovu vrtića.

 

Ona je, takođe, iznela i neke od statističkih podataka.

 

-U  prvih osam meseci ove godine, u Srbiji su rođene 594 bebe manje nego u istom periodu prošle, a samo od avgusta do novembra, još 200 beba manje u odnosu na isti period prošle godine – rekla je Milovanović Minić, dodajući da je pandemija KOVID-19 dodatno „kumovala“ nepovoljnoj slici po pitanju mortaliteta.

 

Predsednik opštine Lapovo Boban Miličić, izjavio je da ova lokalna zajednica,  ima čak četiri radne zone i da shodno svojim mogućnostima ulaže i u finansijsku podršku porodici.

 

-Lapovo iz svog budžeta za prvo dete isplaćuje roditeljski dodatak od 10.000 dinara, za drugo 20.000, a za treće i četvrto dete u porodici, 100.000 dinara – rekao je Miličić i dodao da blago ohrabruje podatak po kom je u Lapovu prošle godine sklopljeno više brakova nego pre.

 

Kad je reč o Batočini, predsednik opštine Zdravko Mladenović je istakao da je ova lokalna samuprava, uspela da ublaži trend negativne stope nataliteta, naglašavajući da je ta stopa u nekim opštinama drastična.

 

-U Batočini su znatno povećana izdvajanja za rođenje deteta, optšina stipendira 24 đaka i učenika, deli besplatana auto-sedišta za bebe, a najbolje efekte dala je besplatna podela plastenika mladim bračnim parovima na selu koja se sprovodi poslednje dve godine – rekao je Mladenović.

 

Prema rečima predsednika opštine Rača Nenada Savkovića, podrška mladima na selu je orjentacija lokalne uprave i u ovoj maloj šumadijskoj opštini.

U Rači je otvoreno mnogo novih radnih mesta, pa je prioritet da se mladima pruži mogućnost da ostanu na selu i ostvare dodatnu zaradu – rekao je Savković.