Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić i predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić, zaključili su tokom današnjeg radnog sastanka u Knjaževcu  da su demografski podaci u ovom kraju zabrinjavajući, ali da su podsticaji kad je reč o porodici s decom, mladim parovima, kao i brizi o starijim meštanima, ohrabrujući. Shodno tome, mogu se očekivati i bolji rezultati u zaustavljanju negativnih demografskih trendova.

 

-Samo zajedničke mere lokalnih samouprava i Vlade Srbije mogu da stvore bolje uslove za život, što je ključno za promenu loše demografske slike – rekla je državna sekretarka.  Ona je dodala da je država to prepoznala kao jedan od prioriteta, formiranjem strateškog ministarstva i Planom “Srbija 2025“, kroz deo koji se odnosi na podršku mladima da se ranije zapošljavaju i zasnivaju porodice, kako ne bismo gubili cele generacije.

 

Po površini od od čak 1.202 kvadratna kilometra, Knjaževac je četvrta opština po veličini u Srbiji. Na svojoj teritoriji ima čak 85 sela. U proteklih šest godina iz lokalnog budžeta izdvojeno je više od milion evra direktnih davanja za mlade ljude koji su želeli da obnove voćnjake svojih predaka, pre svega zasade višnje, a prilikom konkursa nisu bili uslovljeni da se bave poljoprivredom, odnosno, mogli su da zadrže posao u gradu, ukoliko su u radnom odnosu. Opština im obezbeđuje besplatan prevoz iz sela u grad.

 

-Borimo se da zaustavimo negativne demografske trendove, pomognemo porodicama s decom i sačuvamo selo, a sada u novoosnovanom ministarstvu imamo i adekvatnog sagovornika – rekao je Milan Đokić.

 

On je  dodao da se iz lokalnog budžeta za nezaposlene majke izdvaja 480.000 dinara godišnje, kao i pomoć za lečenje steriliteta i  bolesne dece. U najtežim slučajevima bolesti, ova pomoć traje do 26. godina deteta. Jednokratna novčana pomoć opštine za prvo i drugo dete iznosi 35.000 dinara, a za treće i četvrto dete u porodici, 100.000 dinara. Za sve đake koji upišu srednju školu u Knjaževcu, Dom učenika u ovom mestu je besplatan, kao i užina za sve đake u školama. Kad je reč učeničkim i studentskim stipendijama, kako je rečeno tokom sastanka, prednost imaju studenti iz materijalno ugroženih porodica, višečlanih porodica kao i studenti koji imaju samohranog roditelja.

 

Razuđenost opštine iziskuje velika izdvajanja za održavanje putnu mrežu, ali i posebnu brigu za starije stanovnike knjaževačkih sela. Državna sekretarka je  obišla Centar za socijalni rad u Knjaževcu i tom prilikom je istaknuto da lokalna samouorava za samačka staračka domaćinstva finasira geronto-domaćice kao i ličnog pratioca ukoliko je reč o osobi s invaliditetom.

 

-Podsticaj mladima za obnovu seoskih imanja jedna je i od mera socijalne politike, jer donosi bolju socijalnu povezanost porodice, pomaže međugrneracijski dijalog i ne prepušta starije sugrađane isključivo socijalnim službama – rekla je Milka Milovanović Minić.

 

Ona je napomenula da će sve primere dobre prakse koji se mogu primeniti i u drugim mestima sa sličnom strukturom stanovništva, Ministarstvo uvrstiti u sveobuhvatni dokument koji će biti predočen Vladi Srbije početkom naredne godine.