Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić, boraveći danas u radnoj poseti Prijepolju i Priboju, izjavila je da postoji jasna i posvećena opredeljenost Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, za rešavanje demografskog problema kao nacionalnog pitanja broj jedan.

 

Loše demografske prilike s kojima se Srbija suočava decenijama unazad, kako je rekla, mogu se prevazići samo zajedničkim radom s lokalnim samoupravama, jer svaka od njih ima specifičn lokalni problem koji mora da reši kao prioritetan. Taj problem ne mora biti uvek vezan za direktna finansijka izdvajanja porodici s decom.

 

-Stopa nataliteta svuda je niska – istakla je državna sekretarka.- U doba pandemije, stopa mortaliteta još je veća. Suočeni smo s velikim brojem razvoda i statistikom po kojoj nas do 2050. godine neće biti ni pet miliona. Sve te opšte podatke, dodatno usložnjavaju i problemi na lokalnom nivou – izjavila je Milka Milovanović Minić.

 

Ona je dodala da je demografija problem koji pogađa sve starosne grupe, a da se rešava dugoročno i u sadejstvu više ministarstava i lokalnih zajednica.

 

Član Opštinskog veća Prijepolje Zoran Petrić, rekao je da ova opština, za podršku porodici izdvaja pet odsto iz lokalnog budžeta. Zbog razuđenosti teritorije, trenutno najveći problem imaju s prevozom đaka iz okolnih sela.

 

Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj, istakao je da su u planiranju lokalnog budžeta za narednu godinu predviđena povećanja za pomoć porodicama s decom, ali da su često u dilemi kada je reč o finansijskim izdvajanjima, jer bi, kako je rekao, možda sigurniji put zaustavljanja depopulacije bila izgradnja neke fabrike.

 

On se saglasio s državnom sekretarkom da je demografija dugoročno i strateško pitanje i  naglasio da populaciona politika, ne može i ne sme da bude populistička. Za mlade majke koje žele više dece, kako je zaključeno u razgovoru, često je taj cilj dostižniji ukoliko imaju siguran posao koji će ih socijalno i ekonomki osnažiti i omogućiti im da se ostvare u svim životnim ulogama.