Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Aleksandra Čamagić i ministarka porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske Sonja Davidović, dogovorile su potpisivanje Memoranduma o saradnji u cilju jačanja institucionalne saradnje u oblasti demografije i populacione politike.

 

Sastanak je održan u Istočnom Sarajevu, u ponedenjak 17. maja, posle zajedničke sednice Vlada Srbije i Republike Srpske. Premijerka Ana Brnabić, najavila je posle ove sednice nastavak investiranja u  iznosu od 787 miliona evra, u narednih nekoliko godina. Pokrenuta je  izgradnja Hidroelektrane Buk-Bijela, auto-puta Beograd-Sarajevo, deonice Rača-Bijeljina i aerodroma Trebinje. Kroz sve ove projekte, Srbija u Republici Srpskoj, u ovom trenutku, ulaže oko 500 miliona evra. U ova ulaganja uključena je i posebna podrška naše zemlje, između 10 i 12 miliona evra, za četiri opštine: Nevesinje, Drvar, Dubicu i Kostajnicu.

 

U okviru bilateralne saradnje, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju Srbije i Ministarstvo porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske, nastaviće da razmenjuju iskustva u sprovođenju mera populacione politike, implementaciji Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kao i unapređenje saradnje u oblasti usklađivanja rada i roditeljstva. Poseban akcenat stavljen je i na poziciju mladih i sprečavanje njihovog iseljavanja iz manjih sredina i sela u veće gradove i u inostranstvo.