Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić, razgovarala je u petak, 26. 03. sa savetnicom ministra bez portfelja Novice Tončeva, zaduženog za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština, Slavkom Mitričević.

 

Tema sastanka, na inicijativu Kabineta ministra Tončeva, bila je saradnja dva ministarstva na očuvanju i unapređenju reproduktivnog zdravlja, kao pronatalitetne mere. Definisani su i pravci saradnje i zajedničkog doprinosa dva ministarstva ovoj značajnoj temi koja zahteva intersektorsku saradnju.

 

Državna sekretarka Milka Milovanović Minić, predstavila je aktivnosti koje Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju sprovodi u sagledavanju demografskih prilika u Republici Srbiji kroz konkretan rad na terenu i obilaske opština i gradova.

 

-Namera nam je da sagledamo probleme, primere dobrih praksi, ali i mogućnosti da se uz podršku drugih ministarstava sa izvršnom mogućnošću, situacija popravi kroz stvaranje uslova za kvalitetniji život građana u svojim sredinama – rekla je Milka Milovanović Minić.

 

Savetnica ministra Tončeva Slavica Mitričević, ukazala je na značaj podizanja svesti građana, posebno u nerazvijenim opštinama, kad je reč o zaštiti i unapređenju reproduktivnog zdravlja žena, a time i zdravlja dece i čitave porodice. Ona je istakla, da prema istraživanjima,  desetak procenata žena, zbog sterilitetea ili iz drugih razloga, ne  učestvuje u reprodukciji, a mnogima od njih je potrebna podrška.