Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić, izjavila je danas, 21. juna, tokom radne posete Rumi,  da je unapređenje demografske slike Srbije nacionalno pitanje broj jedan i obaveza svake lokalne samouprave i svakog pojedinca.

 

Poboljšanje demografskih prilika zavisi od stvaranja uslova za bolji život građana. Na nacionalnom nivou to se ogleda kroz Plan Vlade “Srbija 2025“. Kad je reč o Rumi, kako je zaključeno posle razgovora s predsednikom opštine Slađanom Mančićem, ova lokalna samouprava u mnogo čemu prednjači, pa je tako prva uvela besplatne vrtiće i udžbenike za osnovce.

 

Izgradnja Fruškogorskog koridora, kako je isakla državna sekretarka,  od vitalnog je značaja za ovaj deo Srbije. Brza saobraćajnica od Novog Sada do Rume, u dužini od 47,7 kilometara, trebalo bi da bude završena za tri godine. Povezaće južnu Bačku sa Sremskim okrugom i Mačvom, olakšaće transport robe i putnika, stvoriti mogućnost za dolazak investitora, ali mogućnost mladima da žive u manjem mestu, a rade u Novom Sadu ili Beogradu, ili da u mestu u kom su rođeni sebi obezbede posao i zasnuju porodicu.

 

 

– Pored podrške velikim investicionim projektima, Plan Vlade “Srbija 2025“ predviđa i snažnu podršku mladima da ostanu u Srbiji i u svojim gradovima, da se stvore uslove da mladi bračni parovi počnu ranije da rade i ranije dobijaju decu, kako ne bi smo gubili čitavu generaciju – izjavila je Milka Milovanović Minić.

 

Vlada je opredeljenost za povećanje stope nataliteta pokazala i formiranjem Ministarstva za brigu o prodici i demografiju. Vlada time pokazuje opredeljenost države da se ubuduće fokusira na prepoznate probleme, kroz donošenje zakonskih rešenja i u skladu s tim izdvajanja za različite podsticaje. Zajednički cilj svih, kako je rekla, je da „prevarimo statistiku“ i brojke koje procenjuju da će nas,  uz ovakvu stopu nataliteta, 2050. godine biti četiri i po miliona.

 

Primera dobre prakse u lokalnim sredinama, kako je istakla, ima mnogo. Besplatni vrtići za 280 mališana ove opštine su svakako jedan od tih primera, koje doprinosi velikom ekonomskom rasterećenju porodice.

 

Predsednik opštine Slađan Mančić je rekao da se mnoga od iskustava drugih lokalnih samouprava, a predstavnici ministarstva su ih obišli više od 30, mogu primeniti i u Rumi, koja je u smislu podrške porodicama s decom uglavnom prednjači. Ruma je za renoviranje vrtića „Poletarac“ koji je obišla i državna sekretarka, izdvojila 5,7 miliona dinara, a u utorak, 22. juna u ovom mestu, u dnevnom boravaku za decu sa smetnjama u razvoju, koje takođe finansira opština, pokreće se i usluga hipoterapije.