Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović-Minić, istakla je danas, 24. juna, tokom radne posete Bačkoj Palanci da je popravljanje demografske slike u Srbiji dugoročan  plan kojem je Vlada Republike Srbije pristupila strateški, osnivanjem ovog ministarstva i Planom „Srbija 2025“. Ovaj Plan podrazumeva zajednički rad svih institucija od čije saradnje najviše zavise i rezultati na polju demografije.

 

U Bačkoj Palanci, Ministarstvo poljoprivrede je u toku 2020. godine uložilo tri miliona evra, a u Predlogu izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, čiji je predlagač Ministarstvo za brigu o prodici i demografiju, obuhvaćene su i žene koje su 18 meseci pre porođaja imale  status  poljoprivrednih osiguranica.

 

-Pored ostalih naknada koje će ove majke moći da ostvare po osnovu rođenja deteta, nege ili posebne nege deteta, po novom zakonu i one će godinu dana primati naknadu kao i ostale majke – rekla je Milka Milovanović Minić.

 

Ona je dodala da upravo ovakvi vidovi saradnje lokalne samouprave, više ministarstava i zakonodavne vlasti, kao rezultat daju dobre efekte u pronatalitetnoj politici. Kad je reč o podršci majkama dece kojoj je potreba posebna nega, Vlada Srbije će u budžetu godišnje dodatno izdvojiti 462 miliona dinara, a kroz podršku majkama osuguranicama u poljoprivredi 1. 200.000 dinara.

Pedesetih godina 20. veka u Srbiji se rađalo 160.000 dece godišnje, a danas se rađa 65.000.  Finansijska izdvajanja su, prema rečima državne sekretarke, poseban i bitan segment u  podizanju stope nataliteta, ali ne i presudan. To potvrđuje činjenica da se pozitivnu stopu nataliteta nemaju ni najbogatije zemlje u Evropi

 

Konkretan problem u Bačkoj Palanci, kako je zaključeno u razgovoru s zamenikom predsednika opštine Mitom Lačanskim  je nedostatak mesta u vrtićima. Na listi čekanja je 150 mališana. U planu je izgradnja novog obdaništa i renoviranje postojećeg.

 

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je i koordinator Nacionalnog projekta „Podsticajno roditeljstvo“ koje sprovodi UNICEF kroz podršku Vlade republike Srbije i  Lego fondacije. Ovaj program se za sada kao pilot projekat sprovodi u šest opština i gradova u Srbiji, a u  planu je da zaživi u 27 opština. Državna sekretarka je istakla da je da će njen predlog biti da program „Podsticajnog roditeljstva“ zaživi i u Bačkoj Palanci.