Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović-Minić, gostujući na Televiziji Studio B, izjavila je da je novo ministarstvo u Vladi Srbije, osnovano kao strateško i da će se u okviru svoje nadležnosti baviti porodično-pravnom zaštitom i demografijom.

 

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, prema njenim rečima, daće pun doprinos ostvarivanju programa “Srbija 2025”, koji pored podrške velikim investicionim projektima, nastoji da snažno podrži mlade da ostanu u Srbiji i u svojim gradovima,  da pruži podršku mladim bračnim parovima da ranije počnu da rade i da ranije dobijaju decu, kako ne bismo gubili čitavu generaciju.

 

-Kao strateško ministarstvo napravili smo plan obilazaka lokalnih samouprava širom Srbije, da u direktnom kontaktu na terenu, sa timovima predsednika opština i gradonačelnika, sagledamo resurse i mogućnosti za popravljanje i unapređenje demografskih prilika, jer to jeste prioritet ove vlade – izjavila je Milka Milovanović-Minić.

 

Činjenica da je osnovano ovo ministarstvo, dodala je, govori o jasnoj opredeljenosti Vlade i predsednika Republike Srbije, da se demografska slika Srbije promeni konkretnim aktivnostima.

 

Predstavnici Ministarstva do sada su obišli dvadesetak lokalnih samouprava, a plan je da se do kraja godine obiđe ukupno 150.

 

-To nije nimalo lako, ali je jedini način da tokom obilazaka steknemo realnu sliku, da čujemo koji su problemi,  ali i primeri dobre prakse, kako bi ih ugradili u naš konačni strateški document koji će ministar predstaviti Vladi Srbije kao naš plan i preporuku,  da se u saradnji svih ministarstava prilike poprave – izjavila je državna sekretarka.

 

Aktuelni podaci, prema njenim rečima, pokazuju da smo samo u prošloj godini izgubili oko 45.000 stanovnika u odnosu mortaliteta i nataliteta, što je jedan grad veličine Šapca ili Aranđelovca. Tome je sigurno značajno doprinela i pandemija KOVID 19.

 

-Podaci su zabrinjavajući i ako se nastavi ovaj trend, Srbija bi do 2050. mogla da ima svega četiri miliona stanovnika od toga tri u Beogradu – rekla je Milka Milovanović-Minić. -Ovo je ozbiljan problem i prioritet svih prioriteta. Činjenica da je stopa rodnosti kod nas 1,5 u odnosu na razvijene evropske zemlje,  gde ona iznosi oko 1,8 , govori o tome da je novac značajan faktor, ali nije presudan za ovakvu statistiku. Važno je podizati svest ljudi o veličini ovog problema i načinima kako da se on reši.

 

Državna sekretarka je istakla i da je Ministarstvo uradilo izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici.                  U toku je javna rasprava.

 

-Trudili smo se da u zakon unesemo izmene koje brišu odredbe kojima se uslovljavaju majke koje su rodile decu sa invaliditetom, da biraju između svoje zarade i naknade za tuđu negu i pomoć, na koju dete ima pravo. Uvode se i kazne za instituciju, rukovodilaca i izvršilaca, koji usled pogrešne primene propisa, učine štetu porodiljama i porodicama. Unete su izmene po preporuci Ustavnog suda – rekla je Milka Milovanović-Minić, dodajući da su u planu i izmene i dopune Zakona o porodici kao i donošenje zakona o pravima deteta.

 

-U procesu smo konstitusanja Saveta za prava deteta kao posebnog Vladinog tela i najvažnijeg mehanizma za unapređenje, zaštitu i promociju dečijih prava. Menjaćemo Pravilnik o porodičnom smeštaju kako bi unapredili i podstakli urgentno hraniteljstvo, kao alternativni oblik zaštite za decu i u okviru njega institut urgentnog hraniteljstva i predah roditeljstva, za porodice sa decom koja imaju razvojne teškoće i smetnje u funkcionisanju kao prevenciju institucionalizaciji – rekla je Milka Milovanović-Minić.

 

Pored ovog, Ministarstvo će, prema njenim rečima, u partnerstvu sa kancelarijom UNICEF-a u Srbiji, realizovati analize najznačajnijih i najrasprostranjenijih usluga u zajednici, odnosno, dnevne boravke za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, kao i sva savetovališta za brak i porodicu. Cilj je da se definišu jasni planovi za integrisanje usmerenog savetodavnog rada i programa podrške roditeljstvu.

 

-Na ovaj način će se stvoriti uslovi da se u 2022. godini unaprede i  donesu novi standardi usluga,  da se započne proces kontinuirane obuke za njihovu primenu u 80 dnevnih boravaka i 40 savetovališta širom Srbije – izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju.