Pomoćnica ministra u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić izjavila je danas tokom radne posete Beočinu i Sremskim Karlovcima da je država, osnivanjem posebnog ministarstva, pokazala čvrstu nameru da se suoči sa problem loše demografske slike koju poput cele Srbije, dele i ove dve opštine.

Ona je rekla da je u Srbiji, prošle godine, prvi put rođeno manje od 62.000 beba, a umrlo je 115.000 ljudi, što je 55.000 manje stanovnika.

-Naš zadatak je da obiđemo sve lokalne samuprave, jer je bitno da mere populacione politike, uveže sve specifičnost lokalne samouprave, rekla je Čamagić.

Ona je dodala da je porodici potrebna podrška svih institucija, posebneo u vreme pandemije, kada je dodatno izložena teretu očuvanja zdravlja, kako mentalnog tako i fizičkog.

Podrška porodici, kako je izjavila, ne mora uvek biti finansijska, jer briga o porodici podjednako podrzumeva i stvaranje ambijenta za njeno osnivanje, pa je tako pomoć porodici i otvaranje novih radnih mesta, obnavnjanje vrtića i škola, briga o starima…

U razgovoru sa predsednicom opštine Beočin, Mirjanom Malešević Milkić, istaknuto je da pored toga što će u Beočinu od naredne godine sva deca imati besplatan vrtić, lokalna uprava mnogo radi na boljem porodičnom ambijentu.

-U toku je adaptacija preškolske ustanove i osnovne škole, a kad je reč o socijalnoj zaštiti, uvodi se program geronto-službe, kao i program pomoći hraniteljima, izjavila je Milikić.

U razgovoru s predsednikom opštine Sremski Karlovci Aleksandrom Sašom Stojkečićem,  rečeno je da čak i naizgled mala finasijska davanja, uz izdvajanja Republike, mogu dati dobre rezultate.

-Pitanje demografije je pitanje budućnosti, rekao je Stojkečić.

Ova lokalna uprava je, prema njegovim rečima, od prošle godine, za svako novorođenče umesto 20.000 dinara, izdvaja 30.000, a ove jeseni, svi đaci prvaci dobili su besplatno udžbenike.

Na sastanku je konstatovano da Sremski Karlovci imaju izuzetan kulturni i privredni potencijal, kao i to da je od velike važnosti  usvajanje Zakona o Sremskim Karlovcima, koji treba da doprinese zaštiti i razvoju ovog mesta čije ime je neraskidivo vezano za srpski identitet.

U Sremskim Karlovcima je između ostalog, na Majskoj skupštini 1848. godine, proglašena Srpska Vojvodina.