Министар у Влади Републике Србије Ратко Дмитровић, истакао је данас приликом разговора са руководстом општине Петровац на Млави, да је прича о наталитету „већ успех сам по себи“ и да се држава оснивањем Министарства за бригу о породици и демографију, јасно определила да стратешки делује у правцу решавања, овог, највећег проблема у Србији.

 

Председник општине Душко Нединић, као кључни проблем у заштити породице, истакао је недостатак простора у Предшколској устнови „Галеб“. На листи чекања за вртић у овом месту тренутно је више од 70 малишана. Министар је обећао да ће разговарати са колегама у Влади како би се обезбедила средства за проширење вртића, чиме би места било и за децу  из сеоских средина, тим пре што Петровацу на Млави гравитирају чак 33 села.

 

– Село је прича на којој је Србија никла и на којој је стасала – рекао је Дмитровић. – Порблем наталиета не може да се реши у солитерима, односно у становима са 50 или 60 квадратих метара, али може на селу, уколико младим људима створимо услове да живот на селу постане привилегија, а не мана или разлог за подсмех – рекао је министар.

 

Општина Петровац на Млави са нешто више од 31.000 становника, припада групи најнеразвијенијих  у Србији. По речима председника општине, највећи проблем локалне самоуправе је недостатк инвеститора.

 

-У последње четири године учињен је значајан помак у финансирању општине и инфраструктурним пројектима. Обновљени су путеви,  у току је гасификација,  а тренутно се обнавља и мост који спаја две стране општине преко реке Млаве – изјавио  је Нединић.

 

Састанку су, поред осталих, присуствовали помоћник министра Горан Мандић и директорка Центра за социјални рад Јасминка Николић. Она је навела да Центар опслужује чак 1.882 корисника и да је у току реновирање просторија ове установе.