Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Ratko Dmitrović otvorio je u četvrtak 12. avgusta u Perlezu kod Zrenjanina „Dane porodice“, manifestaciju koja je prema njegovim rečima, juče bila najvažnije mesto u Srbiji.

 

„Dani porodice“, kako je rekao,  dokaz su da se svest o sistemu vrednosti čovekovog postojanja menja i da deca ponovo zauzimaju vrh na skali ličnih i društvenih vrednosti. Pristup podrške mladima i porodici, istakao je ministar, zauzela je i Vlada Srbije u čijem i on sastavu.

 

-Civilizacijskim hodom, skala ličnih vrednosti je poremećena, pa smo došli u situaciju da se hvalimo automobilima od 100.000 evra, a ne decom i stvaranjem novog života koji će da nas obogati i ostane najveća vrednost iza nas – rekao je Dmitrović.

 

On je ponovio podatak da Srbija godišnje gubi gotovo 90.000 stanovnika, što po osnovu odnosa nataliteta i mortaliteta, što zbog odlaska mladih u inostranstvo.

 

-Ova manifestacija značajan je doprinos zaustavljanju negativnog trenda odumiranja našeg naroda – rekao je Dmitrović.

 

Grad Zrenjanin uredio je prostor uz reku Begej u Perlezu namenjen porodičnim okupljanjima, promociji zajednice i zdravog stila života. Prema rečima gradonačelnika Sime Salapure, ideja organizatora je da ova trodnevna manifestacija probudi svest o neophodnosti očuvanja porodice.

 

-Svaka rođena beba je pobeda za naciju, svaka majka ponos nacije, a  svaki mlad čovek koji ostane u svojoj sredini da radi i stvara porodicu, istinski heroj nacije – rekao je Salapura.

 

Podršku „Danima porodice“  u ime organizacije „Zajedno za mlade“ dala je i profesor dr Danica Grujičić, koja je s gradonačelnikom Zrenjanina potpisala Spoazum o saradnji.  Dr Grujičić je poručila da žena ima pravo izbora kada je reč o rađanju, ali da ona svojim mladima, uvek govori da biraju i karijeru i porodicu, jer porodica daje kompletnu ličnost.

 

Udruženje 3+ iz Čačka, predstavilo je animirani film o radu ovog udruženja na podršci porodicama sa troje i više dece. Višečlanim porodicama iz Zrenjanina, koji je među prvima pristupio ovom udruženju,  uručene su kartice za popust pri kupovini, a prisutnima se obratio i Radoš Pejović, član Saveta za prava deteta Vlade Srbije i predsednik Organizacionog odbora ove priredbe.

 

Ploču na šetalištu pored Begeja, koje će ubuduće nositi naziv Porodični korzo, pored ministra Dmitrovića otvorili su glumac Miodrag Radonjić, i osvajač Olimpijske medalje u Tokiju, rvač Zurabi Dautašvili.

 

Dvadesetak lokalnih samouprava, među kojima su bili predstavnici Subotice, Kikinde, Šapca, Vladimiraca i Trgovišta, na štandovima pored šetališta, predstavili su mere pronatalitetne politike koju sprovode u svojim gradovima i opštinama.

 

Organizatori manifestacije su Udruženje građana „Porodična Srbija“, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Grad Zrenjanin, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku i demografiju i Pokrajinski sekretarijat za  turizam i privredu.

 

„Dani porodice“, kako je  rečeno, trebalo bi da postanu tradicionalni.  U parku pored Begeja biće sagrađeni bungalovi, organizovani koncerti i izložbe za decu, škole roditeljstva, defilei dečjih kolica, takmičenja porodica u kuvanju, podela pomoći najugroženijim porodicama i drugi sadržaji koji neguju zajedništvo i kult porodice.

 

Zrenjanin 12. 08.2021.