Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije, Radomir Ratko Dmitrović, rekao je danas da je predsedniu Republike Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Ani Brnabić, predložio paket novih mera demografske politike s kojima će se u javnost izaći posle razmatranja budžetskih mogućnosti države.

 

Dmitrović  je rekao da  o konkretnim merama još ne može da govori, ali da za neke od predloženih mera neće biti potrebna dodatna novčana ulaganja.

 

-Za neke od mera, biće potrebna dodatna finansijska izdvajanja, jer ako  primera radi, stimulište ženu za dobijanje nacionalne penzije, onda za to moraju da postoje određeni uslovi i ograničenja – istakao je ministar gostujući u emisiji „Lice nacije“ TV Pančevo.

 

On je podsetio da su predstavnici Ministarstva obišli gotovo 80 lokalnih samouprava i da će do kraja godine obići 100 gradova i opština, da bi se na terenu upoznali sa merama lokalne demografske politike.

 

-Jedan o problema je i odnos poslodavca prema ženama koje odluče da rode više dece i u tom pogledu će, takođe, morati na neki način da se reaguje – rekao je ministar.

 

Prema rečima Dmitrovića, za Srbe, kao narod koji nema drugu državu, demografija je postala pitanje svih pitanja i problem svih problema.

 

-Mi smo narod koji se nalazi na nizbrdici i strahovitom brzinom se približavamo onoj liniji, koja u matematici ove vrste, predstavlja liniju posle koje nema povratka. – Ništa čudno ne bi bilo da nas posle 200 ili 250 godina bude samo u tragovima, u istorijskim knjigama, naučnim radovima ili doktorskim disertacijama tipa;  ovde su nekad živeli Srbi –  naglasio je Dmitrović.

 

On je izjavio da je 2019. godine u Srbiji bilo 37.000 više umrlih nego rođenih. Ta brojka, rekao je ministar, prošle godine je porasla na 55.000, čime smo, ne računajući migracije, koje su posebno u vreme korone bile veoma izražene, izgubili grad veličine Šapca.

 

Cela Evropa se suočava s istim problemom, ali to nam nije za utehu, dodao je Dmitrović.

 

-Nijedna evropska država nema stopu nataliteta veću od 2,1, što je nivo proste reprodukcije, ali primera radi, Francuza i Nemaca ima 60-70 miliona i oni imaju vremena, mi nemamo – naglasio je ministar, dodajući da  je u Srbiji stopa rodnosti 1,5.

 

Dmitrović je izneo stav da nas je civiluzacijski hod i komoditet savremenog načina života, doveo do toga da nam uslovi života i brendovi budu važniji od dece, kao i da finsijaki momenat nije presudan za mlade ljude da se odluče da imaju višečlanu porodicu.

 

– Srbija se kreće ka tome da  2025. godine prosečna plata bude 950 evra – izjavio je ministar. – U najbogatijim zemljama Evrope kao što su Danska , Finska ili Norveška, prosečna plata je 4.500 evra, pa opet nemaju imaju stopu nataliteta od 1,5 ili 1,6. Neće savremen čovek da žrtvuje ništa – dodao je Dmitrović.

 

Veliku ulogu u promociji porodičnog sistema vrednosti, prema rečima ministra, igraju i mediji. On je apelovao na novinare i urednike da se okanu prostitutki, naslova i emisija o kriminalcima i da više prostora posvete porodicma koje imaju troje, četvoro i više dece.

 

Rekao je i da se  u javnosti stvorila netačna slika da on krivi žene kad je natalitet u pitanju.

 

-Govorim samo o socijalnom okviru u kojem se žena danas nalazi – rekao je Dmitrović. -Žena se danas, za razliku od nekog ranijeg vremena, u porodici pita da li želi više dece, a naše je da pitamo ženu, šta je to što je opredeljujuće u smislu podsticanja njene odluke da rodi više dece – zaključio  je ministar.

 

Dmitrović je pomenuo i problem antivakserskih poruka u javnosti i svoje iskustvo sa infekcijom koronavirusa, koju bi kako je rekao znatno teže podneo da nije bio vakcinisan. U okolnostima pandemije, poziv ljudima da se ne vakcinišu, kakao je rekao, na neki način je poziv na samoubistvo.