Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Ratko Dmitrović izjavio je danas, nakon radnog sastanka s gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, da će mere populacione politike  koje je predložio predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije, zavisiti od budžetskog okvira koji će te mere moći da  podrži dugoročno, ne za godinu ili dve, već kako je rekao, za budućih nekoliko decenija.

 

U tim merama, prema rečima ministra, biće svakako i one koje se odnose na stimulaciju rađanja, ali i mere koje se odnose na bolje uslove života onih porodica koje se odluče za drugo i treće dete.

 

Ministar je istakao da demografija nije političko pitanje, posebno ne dnevnopolitičko, niti tema za strančarenje. Pitanje  demografije, kako se izrazio ministar, svetlosnu godinu je izvan dnevne politike i stranačke borbe.

 

-Ako neko misli da bi politička promena, promena režima ili velika izdvajanja novca poboljšala nešto na tom polju, onda neka pogleda Švedsku, Norvešku, Dansku, Finsku. Te zemlje su uređene u političkom i finansijskom smislu, prosečna zarada je 4.000 evra, ali je stopa rodnosti, ipak, 1,6 – rekao je Dmirović.

 

On je ponovio da je demografski problem pitanje vrednosnog sistema i da nam dete, na žalost, na skali vrednosti nije više na prvom mestu. Takva vrednosna skala, koja dovodi do pada nataliteta, dodao je ministar, nije problem samo u Srbiji, već i u Evropi,  u kojoj nijedna država nema stopu rodnosti 2,1, što je nivo proste reprodukcije.

 

Ministar je izneo i podatak da je Srbija za poslednjih 20 godina izgubila 700.000 stanovnika, da prvi put u poslednjih 56 godina ima manje od sedam miliona stanovnika i da je ove brojke dodatno pogoršala i pandemija.

 

Ne samo što se umire od korone, dodao je ministar, nego i zbog toga što nam je zdravstveni sistem preopterećen i nije moguće na odgovarajući način lečiti druga oboljenja. Zato, kako je dodao, ove godine možemo očekivati veću stopu mortaliteta od prethodne, a 2020. godine izgubili smo gotovo 55.000 stanovnika.

 

Ministar je izjavio i da ohrabruje ozbiljnost s kojom je država pre nekoliko godina počela da rešava demografski problem i da se u poslednjih godinu dana na zaustavnjanju negativnih demografskih trendova, radi intenzivno.

 

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, izjavio je da je potpuno saglasan s ministrom kad je reč o vraćanju ugleda porodice kao osnovne zajednice društva.  Individualistički koncept života, rekao je Vučević, doveo je do toga da se porodica marginalizuje i neretko predstavlja kao faktor koji sputava slobodu i karijeru pojedinca.

 

Vučević je rekao da se Novi Sad mnogo promenio od poslednjeg popisa  2011. godine i dodao da će mere populacione politike ove lokalne samouprave koje su i sada značajne,  zavisiti od rezultaata tog popisa.