Pomoćnica ministra  Aleksandra Čamagić, izjavila je danas tokom radne posete Požarevcu i Malom Crniću da država aktivno radi na pripremi ciljanih mera  pronatalitetne politike, a kad je o Braničevskom okrugu reč, veliki  demografski potencijal predstavlja dijaspora ovog kraja.

Pomoćnica ministra je rekla da je cilj Ministarstva za brigu o porodici i demografiju da tokom obilaska gradova i opština, uoči šta je to što bi dodatno moglo doprineti većoj stopi nataliteta, kao i širenju i očuvanju porodice kao osnovne društvene vrednosti.

-Demografski problem, zahvatio je celu Evropu i nije karakterističan samo za Srbiju, ali je za brigu podatak da smo prethodne godine imali nikad manje rođenih beba i nikad više umrlih – istakla je Čamagić.

Za Požarevac i Malo Crniće, kako je rečeno tokom ovih sastanaka, od presudnog značaja je stvaranje uslova za povratak mladih i školovanih ljudi, kao i onih koji decenijama žive van granica Srbije.

Prema rečima predsednika Skupštine Požarevca Predraga  Mijatovića, ova lokalna uprava u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede namerava da ostvari što više podsticaja za poljoprivredna gazdinstava i  doprinese organizovanom otkupu proizvda.

On je rekao da Požarevac, poput drugih gradova u Srbiji, izdvaja iz budžeta roditeljski dodatak i ostala direktna davanja za podršku porodici. Da bi mladi osetili brigu lokalne zajednice, najbolji studenati tokom 10 meseci primaju po 10.000 dinara mesečno iz gradskog budžeta i nije retkost da se vraćaju i zapošljavaju u Požarevcu.

Predsednik opštine Malo Crniće Mališa Antonijević, rekao je da uslovi života u malim opštinama moraju biti bar približni uslovima života u većim gradovima, za šta je ovoj opštini potebna pomoć Republike.

-Više od 84 odsto teritorije ove opštine je poljoprivredno zemljište sa velikim brojem zemljoradničkih zadruga i pogodnostima za ulaganja u prerađivačke kapacitete prehrambene industrije – dodao je Antonijević.

Prema poslednjem popisu stanoviništva, više od 4.500 žitelja Malog Crnića je na privremenom radu u inostranstvu, što je polovina od 9.000,  koliko sada ima ova mala opština.