Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Aleksandra Čamagić, istakla je danas na sednici Učeničkog parlamneta u Skupštini Republike Srbije, ogranizovanog povodom Dečije nedelje, da često možemo da čujemo da su deci prava data, ali da su deca ustvari rođena s tim pravima i da  je neophodno da se s tim pravima upoznaju, jer tako uče i o pravima drugih, pre svega o pravima svojih vršnjaka.

 

Čamagić je obraćajući  se predstavnicima učeničkih parlamenta iz cele Srbije, poručila da ne zaborave ni na svoje obaveze. Od velike je  važnosti da mladi neguju međusobnu solidarnost, rekla je pomoćnica ministra, poručujući im da hrabro iznose svoje mišljenje, jer je to najbolji put da sutra sede na mestima na kojima će se donositi važne društvene odluke.

 

-Način na koji se danas borite za sebe i svoje vršnjake je pravi put da jednog dana izrastate u ljude koji će se boriti za dobrobit društva i države – rekla je pomoćnica ministra.

 

Učenički prlament na temu „Za svako dete – važnost vršnjačke podrške u ostvarivanju prava deteta“, deo je programa Dečije nedelje, pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i u organizaciji Prijatelja dece Srbije. Ove godine organizuje se od 4. do 10. oktobra, pod sloganom „Dete je dete, da ga volite i razumete“

 

Učenički parlament otvorio je predsednik Narodne skupštine i predsednik Odbora za prava deteta Ivica Dačić.

 

On je ukazao i da je vršnjačka podrška važna za socijalni i emocionalni razvoj dece i mladih, kao i da njenim prihvatanjem mladi stiču veće samopouzdanje, osećaj odgovornosti, empatiju i komunikacione veštine.

 

Dačić  je ukazao i na probleme vršnjačkog nasilja i značaj podrške deci koja su deo ranjivih grupa dodajući da je vršnjačka podrška potrebna i kada je reč o nastavi na daljinu i sticanju digitalnih znanja.