Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić istakla je danas tokom radne posete Bosilegradu da je ova opština u samom vrhu po broju vakcinisanih punoletnih građana od čak 60 odsto, što je primer poverenja u zdravstvenu politiku Vlade Srbije i strategiju zaštite našeg stanovništva od virusa Kovid-19.

 

 

-S obrzirom na to da je svaki peti stanovnik Srbije stariji od 65 godina i da je prosečna starost 43 godine, vakcinacija je  izuzetno važna i za našu demografsku sliku – rekla je Milovanović Minić.

 

 

Ona je dodala da je neophodno razvijati i dobru mrežu socijalne zaštite kako u gradu, tako i na selu, što ova lokalna samouprava i čini, tako što kroz gerontološku službu i terenski rad lekara, uspeva da pruži uslugu i meštanima najudaljenijih sela. U saradnji s Vojno-medicinskim akademijama u Nišu i Beogradu, vojni lekari obavljaju sistematske preglede najstarijih i najugorženijih sugrađana, a ukoliko je to potrebno, opština organizuje prevoz pacijenata do kliničkih centara u Beogradu i Nišu.

 

 

Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev, istakao je da lokalna samouprava ima odličnu saradnju s Vladom Srbije. Urađen je  projekat izgradnje Centra za socijalni rad, jer radnici Centra sada koriste prostorije Centra za kuluturu. Sva deca su upisana u vrtić. Predškolska ustanova može da zbrine 100 mališana, ali nedostaje jaslena grupa. U partnerstvu s Kancelarijom za javna ulaganja, vrtić će biti dograđen, pa će i  ovaj problem biti uskoro rešen.

 

 

Opština sprovodi program finansiranja pripravničkog staža za svakog mladog čoveka koji posle školovanja želi da se vrati u mesto rođenja. Jedna od mera socijalne politike je i podrška sugrađanima koji ostanu bez posla, tri godine pre nego što ispune uslov za penziju. Svakom ko se obrati, opština daje posao na godinu dana, tako da naredne dve do penzije može da se prijavi i prima naknadu od Nacionalne službe za zapošljavanje.

 

 

Za pograničnu opštinu Bosilegrad koja se prostire uz bugarsko-makedonsku granicu, kako je danas rečeno, od vitalnog značaja je  asfaltiranje puteva prema susednim opštinama Trgovištu i Vranjskoj Banji, kao i  put prema rudniku Karamanica.

 

Bosilegrad, 19.07.2021.