Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić izjavila je danas 16. juna, tokom radne posete Velikoj Plani da je ova opština jedan od najpozitivnijih primera kada je reč o nastojanju lokalne samouprave i Vlade Republike Srbije za povećanje stope naptaliteta.

 

Takav primer, kako je istakla posle razgovora s predsednikom opštine Igorom Matkovićem, vidljiv je ne samo kroz finansijska izdvajanja, već i kroz infrastrukturu i podsticaj razvoju sela, koja su u okolini Velike Plane  velika, sa mnogo dece, mogućnosti da u tim selima idu u vrtić i da se školuju, a da zatim ostanu i rade u mestu u kom su rođeni. Gotovo svako selo u ovoj opštini ima školu, a lokalna samouprava radi na izgradnji vrtića.

 

-Kad kažemo da neko selo ima tri škole i vrtiće, onda je to jasan pokazatelj da su ta sela živa, da se na tom području radi na podizanju standarda građana i stvaranju klime u kojoj porodica može da zauzme mesto koje joj kao stubu jednog društva pripada – rekla je Aleksandra Čamagić.

 

Na podsticaju mladih bračnih parova da ostanu ili da se vrate na selo, kako je istakla, radi više ministarstava u Vladi Srbije. Pored novoformiranog Ministarstva za brigu o selu, mladi bračni parovi podršku dobijaju i od Ministarstva poljoprivrede. Ministarstvo za brigu porodici i demografiju, predlagač je izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici. Ove izmene doprineće povećanju tih davanja između ostalog i za majke koje se bave poljoprivredom, ali  aktivnost ovog ministarstva, kako je rekla, ogleda se pre svega kroz koordinaciju rada resornih ministarstava i afirmaciju porodični vrednosti, a one su na selu vidljivije nego u gradu.

 

S predsednikom opštine, pomoćnica ministra obišla je renovirani vrtić Predškolske ustanve „Bajka“, kao i renoviranu Osnovnu školu „Karađorđe“ u  Starom selu , podignutu 1904. godine.